Logo

SibiriskaKatten.se

8 Augusti 2020, ändrad: 8 November 2020
Kategori: Köpa sibirisk katt

Hitta uppfödare

Är man ny i kattvärlden kan det vara svårt att veta hur man hittar en seriös uppfödare och en sibirisk katt. Vi har försökt att hitta vägar för att hjälpa den som söker stöd. Läs mer här.

SE*Bellinka's Kensington, Foto: Pernilla Jolheden

Hitta uppfödare, hur gör man?

Hur gör man för att hitta en seriös och bra uppfödare? 

Ja, som ny i kattvärlden kan det vara svårt, men det första är som vanligt att googla! Många uppfödare har fina hemsidor där de berättar om sig själva och sina katter, ofta också om kattungar och vilka planer de har. Du har säkert redan spenderat tid på detta, och grattis! Det är lärorikt och en bra idé. 

En del uppfödare har inte hemsida utan väljer att skapa en Facebookgrupp, så googla lite där också. En del finns också på instagram som närmast svämmar över av sibiriska katter. Du kommer upptäcka att söker du "siberian cat" på instagram kommer många neva masquerade. Detta beror på att dessa "syskonraser" ibland behandlas som en. På denna hemsida och i våra grupper har vi inga neva masquerade utan endast traditionell sibirisk katt som inte är maskad i enlighet med definitionen i Sverak/Fife.

Vi har tidigare varnat för att det finns ett fåtal oseriösa uppfödare, och huvudsyftet med dessa sidor är att hjälpa dig att undvika dem. Läs nedan vilket jobb vi gör för att ge dig stöd.


Bild för artikeln SE*Alerias Birk Dimkov, Foto: Susanne Vikström

Stöd via Facebookgruppen Sibirisk katt

Facebookgruppen Sibirisk katt har vi skapat en "Uppfödarlista" med kontaktinformation till de uppfödare är aktiva medlemmar i gruppen och själva vill vara med. På uppfödarlistan hittar du länkar till uppfödarnas hemsidor och/eller Facebookgrupper om de har sådana. Kontaktinformation hittar du på deras sidor. Ett PM via Messenger kan vara en väg. 

Sidan är nygjord och aktuell, så du ska hitta rätt direkt.

Du hittar listan under "Meddelanden" i Facebookgruppen, där det även står hur man anmäler sig.  Över 100 uppfödare finns nu med på listan. Många har fina hemsidor där det finns intressant information och mängder av underbara bilder på sibiriska katter. Vill du veta mer kan du säkert hitta inlägg i gruppen om du söker på uppfödarnas namn, titta på bilder och lära känna dem lite grann. Det finns förstås seriösa uppfödare som inte är med i vår grupp, och det hoppas vi du får hjälp på dessa sidor så du kan avgöra själv.

Om vi får reda på att en individ är oseriös, om någon sålt sjuka eller på annat sätt påverkade djur (parasiter, dåligt allmäntillstånd..), inte lämnar registrerade stamtavlor et.c. så blockas denna individ. Vi strävar efter att efter bästa förmåga öka chansen att den sibir du hittar genom oss är frisk och hälsosam, föräldrarna testade mot sjukdom (som vi beskrivit på här) och väl socialiserad för att börja ett härligt liv hos sin nya familj.


Listan är en förmån och service till alla våra engagerade och generösa medlemmar.

Bild för artikeln S*Quarkencat Atlas Rice, Foto: Therese Högberg

Stöd via Facebookgruppen Sibiriska katter och kullar

Först: Facebook har ett strikt förbud mot försäljning av djur. Det är viktigt att respektera. Ingen får diskutera köp i gruppen. Vill man ha kontakt med en uppfödare använder man Messenger eller annan kanal. 

Facebookgruppen Sibiriska katter och kullar startades i årsskiftet 2020 i syfte att visa upp sibiriska katter, vi tänker att det är ett "showroom". Alla inlägg i gruppen är sibiriska katter som är testade för HCM, PKD och med länk till stamtavla. Med hjälp av stamtavlan kan du själv se t.ex. inavelsgrad. Är kattungarna unga så är de inte registrerade än, då tittar man på en så kallad "provparning" mellan föräldrarna.

Inläggens format synliggör uppfödarens ansträngning med tester för att avla seriöst, och du som köpare kan känna dig tryggare.

Om du hittar en intressant uppfödare och kattunge i Sibiriska katter och kullar så PM:ar du den som gjort inlägget så får ni kontakt för en vidare dialog där. 

Bild för artikeln S*Sibelinaz Charming Chap son of Z Foto: Johan Elmdahl

Tack

Ett stort tack för bilder från tre moderatorer. De jobbar sju dagar i veckan för att säkra att grupperna är en vänlig och trygg plats där vi kan hjälpas åt med arbetet för vår ras så många kan få en egen härlig sibirisk kattunge att glädjas över i framtiden. 

Här ovan ser ni vår Chap, en snöig sibir i en vintrig hälsning.
/Anna Elmdahl admin och ansvarig för denna hemsida
Hemsidan är skapad av Kalle Elmdahl