Logo

SibiriskaKatten.se

1 Juli 2021, ändrad: 1 Juli 2021
Kategori: Sibirisk katt

Äldsta sibiren i Sverige

S*Knjaze Bars Sneznij fyllde 20 år den 1 juli 2021! Han är Sveriges äldsta levande sibiriska katt och föddes i en av de första kullarna sibiriska kattungar någonsin i landet. Läs mer om vackra Bars Sneznij här.

S*Knjaze Bars Sneznij

Grattis! Sveriges äldsta sibiriska katt 20 år den 1 juli 2021.

Bild för artikeln S*Knjaze Bars Sneznij

Vi är oerhört stolta över att gratulera Sveriges äldsta sibiriska katt S*Knjaze Bars Sneznij - en snart 20 år gammal hane som föddes 1 juli 2001. Han firades stort i FB-gruppen Sibirisk katt och satte rekord i antalet reaktioner direkt. Hundratals sibbeälskare uttrycker sin glädje över denna välhållna ålderman som visar att en sibirisk katt kan bli riktigt gammal med fortsatt gott humör och bara lättare krämpor.

Hans uppfödare Vera Brännström skickade en hälsning till sin forna kattunge och hans familj: ”Varmt grattis käraste Bars Sneznij! Det är helt fantastiskt att du blivit så gammal! Jag kommer fortfarande väl ihåg då du föddes, du var en av de första svenska sibiriska katterna! Jag är djupt rörd och så tacksam för att din husse och matte tagit så väl hand om dig. Jag tackar dem från djupet av mitt hjärta och önskar er en underbar födelsedag!”. 

Bars Sneznij är gammal även i ett internationellt perspektiv, en sibirisk katts åldersspann brukar anges till runt 15 år, vilket vår svenska hjältekatt slår rejält! Han visar vägen för alla oss som hyser hopp om att få behålla våra sibiriska katter under lång, lång tid.

S*Knjaze Bars Sneznijs föräldrar tillhörde de första tio sibirierna som kom till Sverige och lade grunden för vår ras. Hans pappa är Brus, och mamma Chrysanthema Valenvic som finns beskrivna om du klickar på länkarna. 

Om man översätter Bars Sneznijs ålder på 20 år till människoår så fyllde denna magnifika katt 96 år den 1 juli 2021! Imponerande! 

Bars Sneznij föddes i den sjätte kullen sibiriska kattungar i Sverige. Han är på riktigt en levande ursprungssibir i vårt land. Vi är många som följer Bars Sneznij och hoppas han behåller hälsan länge till - han visar vägen för hur gammal en sibirisk katt i vårt land kan bli.


S*Knjaze Bars Sneznij

Bild för artikeln S*Knjaze Bars Sneznij
Bars Sneznij är en stor, vacker sibirisk hane, i sin glans dagar vägde han 7,5kg. Han är, som sin far, svarttigrerad utan vitt. 

Husse Peter berättar att "S*Knjaze Bars Sneznij har varit mycket tillbakadragen men att det har ändrats på senare år. Nu är han lite mer social och ganska orädd om man jämför med tidigare."  Här finns en klar likhet med pappa Brus vars temperament beskrevs på samma sätt.  "Bars Sneznij" betyder snöleopard vilka karaktäriseras som hemlighetsfulla och skygga vilket beskrev honom väl då han var yngre.

"Många undrar just över hans namn" fortsätter Peter. "Tanken från början var att han skulle kallas Boris Jeltsin,  men till slut blev tilltalsnamnet kort och gott Bars. På senare år tilltalas han dock oftast med sitt fulla namn, vilket leder till härliga tolkningar och uttalsförsök."

Bars Sneznij är och har i hela sitt liv varit en "tvärtom-katt" som får vinterpäls på sommaren och den tunnare sommarpälsen på vintern.

 S*Knjaze Bars Sneznij i Pawpeds.

Hälsan

Bild för artikeln S*Knjaze Bars Sneznij
Hur mår denna vackra ålderman idag? undrar vi såklart. Matte Mia svarar: "Bars är fortfarande tämligen frisk och alla värden kollades för nån månad sedan och allt såg i princip bra ut. Han har lite typiska ålderskrämpor som försämrade njurvärden, lite högt blodtyck och han hör dåligt, men har fortfarande god spänst och hoppar upp i soffan där han nu gärna kelar mer med matte och husse. Han får fortfarande magnifika kvällsryck och springer som en dåre fram och tillbaka."

Bild för artikeln S*Knjaze Bars Sneznij med husse och matte
Husse Peter berättar: "Bars hade urinstenar när han var ung. Vi började då att ge honom kokt fisk med lite vatten varje morgon och det har han fått varje dag utan undantag sedan dess. Det är lika gott varje morgon tycker han! Turligt nog har han inte haft några vidare problem med urinsten sedan dess... Dock har hans något försämrade njurvärden gjort att kosten är betydligt mer strikt sedan ett par år tillbaka. Dagarna med räkfrossa är tyvärr över".

När man är äldst i landet har man rätt att ta sig vissa friheter, hävdar Bars som tycker om att sitta på matbordet. Hans krav är att han åtminstone skall få smaka maten som serveras, även om det sällan duger åt honom. Husse och matte har kapitulerat och Sveriges äldsta sibbe har nu hedersplats på bordet vid måltiderna.

En känd Instagramkatt

Bild för artikeln S*Knjaze Bars Sneznij
Klart att en sådan unik katt som Bars Sneznij är synlig i sociala kanaler! Han har sedan maj 2019 ett stort instagramkonto och vill du se mer av honom så finns många fina bilder här

S*Knjaze Bars Sneznij finns även väl representerad i vår Facebookgrupp Sibirisk katt dit alla trevliga sibbeälskare är varmt välkommen!


Vi utvecklar vidare

Denna artikel är skriven av Anna Elmdahl i samarbete med S*Knjaze Bars Sneznijs matte och husse. Vi tackar varmt för ett gott samarbete och att vi får ta del av denna unika katts liv. 

Vill du ha kontakt med oss som gör SibiriskaKatten.se så maila här.

Sidan skapad: 2021-03-04 och uppdaterad på Bars födelsedag 2021-07-01.
Hemsidan är skapad av Kalle Elmdahl